Vadosfai Evangélikus Egyházközség

Vadosfa templom
Adatok
Cím: 
9346 Vadosfa, Kossuth Lajos u. 13.
Email cím: 
vadosfa@lutheran.hu
Keletkezésének éve: 
1644(?) (1681 és 1781 között artikuláris gyülekezet)
Anyakönyveit vezeti: 
1707-től
Egyházközség vezetői
Lelkész(ek): 
Mihácsi Lajos

Legnagyobb tervüket régóta szövögetik. Már 2003-ban összeállítottak – 1,5 millió forintért – egy állami pályázati anyagot pontos kiviteli tervekkel a vadosfai templom felújítására, akkor azonban a SAPHARD-pályázatot forráshiányra való hivatkozással elutasították. 2008-ban a gyülekezet LEADER pályázaton nyert 8,5 millió forintot, amit az országos egyház előfinanszírozásával tudnak felhasználni. A gyülekezet alapítványa ezt az összeget megtoldotta az évek során az adó 1%-okból befolyt 1,5 millió forinttal. 2010 év végén aláírták a felújításhoz szükséges szerződéseket és így 2011 tavaszán elkezdődhet a vadosfai nagytemplom külső felújítása. Ez az összeg természetesen nem elegendő a teljes templom felújítására, de kis lépésekkel haladva, további pályázatok és források után kutatva dolgozik a gyülekezet, hogy a vadosfai templom centenáriumára 2012-re a teljes felújítás végbemenjen.

2011 tavaszán Vadosfán még egy, kisebb felújítás is kezdetét veszi. A vadosfai régi káplánlakásban tartja a gyülekezet a téli időszakban az istentiszteleteit, hiszen a nagytemplom fűtése nem megoldott. Ezt a kis helyiséget fogják felújítani, átalakítani szintén pályázati forrásból egy kis kápolnává, hogy méltó istentiszteleti hellyé válhasson.

2010 őszén GAS forrásból nyertek támogatást a Mihályi leánygyülekezet templomának belső rendbetételéhez, ami reményeik szerint 2011 nyarán megtörténik.